Close

Dálkové ovládání ventilů

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Dálkové ovládání ventilů

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Axamith a poslední změna proběhla před 6 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11418
    Axamith
    Účastník

    Potřebuji vyřešit jeden drobný problém. Mám u domu automatickou závlahu zahrady. Řídící jednotka ovládá 4 ventily přes 5 vodičů (jedna společná zem + 4x 12V). Potřeboval bych připojit ještě jeden ventil, chráničkou už samozřejmě nejde protáhnout další kabel (dlouhá chránička, ohyby …). Šlo by na jeden vodič připojit dva ventily (běžely by současně), ale není to zrovna to, co bych potřeboval. Napadla mě dvě možná řešení:
    1) udělat vysílač – přijímač pomocí NRF … Na straně vysílače dávat podle potřeby řídící jednotky povely a na straně přijímače spínat přes relé napětí na jednotlivé ventily.
    2) využít stávajících 5 vodičů. Napájení GND, VCC a ze zbytku udělat I2C a přes linku ovládat relé spínající ventily.

    Která verze Vám připadá vhodnější?

    #11419
    Dreamer
    Účastník

    Možností je spousta ale na I2C rovnoou zapomeň. To je sběrnice na propojení modulů v jednom celku ne na komunikaci na desítky metrů. Co třeba 2 vodiče použít na napájení, tři zbudou na logiku. Na straně vysílací do nich pouštět přes analog output napěti 0 – 1,7 – 3,4 – 5V máš obsloužený dva ventily. Na přijímací straně vhodně zatížit aby dekódování neovlivňovalo rušení a podle naměřeného napětí na analog input ovládat ventily. 0 – oba vypnuté, 1,7 -1 ventil zapnutý, 3,4 druhý zapnutý, 5V oba.

    #11429
    Axamith
    Účastník

    Já potřebuji zcela nezávisle ovládat 5 ventilů. Nyní mám připojené 4 ventily, 5 vodičů. GND a 4x VCC. Řídící jednotka, která to ovládá dává na výstup 12V=. Co ventil, to jeden výstup.
    Šlo by nějak využít releový modul ?
    Ovládání přes Bluetooth není asi zrovna dobré řešení …?

    Ještě doplňuji, vzdálenost 15 metrů, přímá viditelnost. Délka vodičů, které mám nyní položeny je do 20 metrů, průřez 1 mm2.

    #11457
    Dreamer
    Účastník

    No a já jsem popsal způsob jak co nejjednodušeji ovládat jedním vodičem nezávisle dva ventily. Když dva vodiče použiješ na napájení tak zbydou tři, tedy můžeš popsaným způsobem nezávisle ovládat 6 ventilů. Nic jednotušího mě už nenapadá. Reléový modul bude potřeba ale sám o sobě je k ničemu.

    #11465
    Axamith
    Účastník

    Už jsem to pochopil, nějak mi to napoprvé nedocvaklo. Teď už jen vymyslet obslužný program a dořešit detaily HW.

    #11469
    BlindP
    Účastník

    Nebude jednodušší protáhnout nový kabel? (přivázat na starý a protáhnout) Přenášet 0-5v na takovou dálku nebude nejpřesnější… Nemusíte to arduino cpát za každou cenu všude. :)))

    #11475
    Dreamer
    Účastník

    Na 20 m když jsou tam ohyby? Tak do toho bych se nepouštěl. Jasně že to není ideální řešení ale přijde mi nejjednoduší. A o přesnost až tolik nejde. Když se proměří kolik z toho leze na konci a patřičně se stanoví rozhodovací úrovně tak by to podle mě mohlo celkem spolehlivě chodit. Samozřejmě jestli ten kabel za něco stojí. Kdyby byl zateklej nebo někde nakopnutej tak se bude chovat pokaždý jinak a pomohla by jedině výměna nebo ho použít jen jako silovej a přenos logiky řešit bezdrátově. No a cpát arduino všude kde to jen trochu jde o tom tohle fórum přeci je ne? 🙂

    #11476
    Axamith
    Účastník

    Další kabel neprotáhnu, je to takový hrubý krk a blbě se to tahalo i když to bylo relativně rovný, před zahrabáním do výkopu, bez zatáček. Nyní jsem bez šance. Samozřejmě by to bylo nejjednodušší řešení, ale mám smůlu, znovu to kopat nebudu (byl bych mrtvý muž …). Proto hledám další cestu. Vedení jsou jednotlivé žíly 1 mm2. Vedle tohoto krku leží druhý krk s vedením 230V na napájení čerpadla. Nemám představu, jak moc to může ovlivňovat indukce.
    Co využít třeba takového bezdrátového modulu, to by na ten kousek mohlo šlapat relativně spolehlivě.

    #11479
    RomanB
    Účastník

    Tak pro GND využij ochranný zelenožlutý vodič PE a máš k dispozici všech 5 vodičů pro ventily.

    #11480
    BlindP
    Účastník

    Nemyslel jsem další kabel, ale nový.

    #11483
    Axamith
    Účastník

    Nemyslel jsem další kabel, ale nový.
    To vyjde na stejno, musel bych kopnout do zahrady, tedy si neoficiálně říci o rozvod 😀

    Tak pro GND využij ochranný zelenožlutý vodič PE a máš k dispozici všech 5 vodičů pro ventily.
    To by mohlo být naprosto ideální řešení. Využití PE je jen funkční řešení, nebo odpovídá i normě? Přiznám se, že už mám vyhl. 50 nějakou dobu propadlou …

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.