Close

Edruino – rozšířené IDE pro Arduino

Úvodní stránka Fórum Software Vývojová prostředí Arduino IDE Edruino – rozšířené IDE pro Arduino

Označeno štítky: 

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel jardik a poslední změna proběhla před 7 roky a 2 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #9379
    Mira Slunicko
    Účastník

    Po delším váhání jsem se pustil do práce, výsledkem je nové IDE/ Editor pro Arduino.
    Popis / stažení je zde:

    http://www.mira789.eu/edruino/index.htm

    Míra

    #10381
    jardik
    Účastník

    Zdravím Míru a ostatní,

    viděl jsem jeho výtvor a musím ho pochválit !!!

    Je pravda, že pro Arduino IDE existuje mnoho podobných nadstaveb a některé jsou opravdu profi a také zdarma, ale Edruino má několik předností.

    Je to čistě česká tvorba a podpora včetně námětů bude jednoduší než u zahraničních programů !!!
    Je absolutně free, žádný skrytý poplatky a omezení
    Je to teprve Beta verze a autor je otevřen různým připomínkám a návrhum jak by mělo toto IDE vypadat. To znamená, že je možné při spolupráci s autorem vytvořit opravdu zajimavé IDE, které ještě neexistuje, navíc s podporou českého jazyka.
    Kvalita IDE je vcelku na dobré úrovni v porovnání s podobnýma. Oproti klasickému Arduino IDE je opravdu mnohem lepší a přitom jednoduchý.

    A teď pár nápadů a postřehů co by se dalo zlepšit pro samotného tvůrce:

    podpora dalších desek nejen klasického Arduina. Myslím, že by to nemusel být problém protože Edruino je vlastně jen nadstavba Arduino IDE a pokavaď jsou další desky nainstalovány v Arduino IDE ve složce Hardware, mělo by je i EDRUINO umět využít. Je škoda, že to zatim Beta neumí, protože mnoho lidí jíž využívá desky STM32, které poskytují větší výkon než klasické Arduino desky a jsou přitom i levnější.
    V cečku už programuju asi deset let, ale dřív jsem byl spíš zarytým příznivcem Basicu a i dnes se kněmu rád vracím. Co na cečku a podobných jazycích se mi vůbec nelíbí a mám pocit, že více než aby zpřehlednovalo kod, tak způsobuje chaos a ztrátu času při ladění kodu, jsou složené závorky procedur a středníky na konci řádků. Před časem jsem, ale objevil jedno IDE pro Javu, které tento problém oproti jiným IDE řešilo geniálním způsobem a psaný kod se hned stával naprosto přehladný jako v žádným jiným IDE. Jedná se o BlueJ IDE pro Javu, které celý problém se závorky řeší, tak, že všechny procedůry označí modrým barevným pozadím, výsledek je nečekaně dobrý !!! Zde je odkaz na wiki o BlueJ, kde je i screenshot tohoto vývojového prostředí.: http://www.bluej.org/about.html . Některé IDE používají i odlišné barevné pozadí pro oblast definice proměných a INCLUDE, výsledný IDE pak bývají velice pěkný a přehledný. Mam tedy na autora EDRUINA otázku, zda by toto šlo aplikovat do jeho výtvoru ????
    Zavedení Code Foldingu pro zobrazení struktůry programu, ale to je asi samozřejmost v přiští verzi IDE. Zde bych měk také návrh zkusit i zde použít různé barvy a tlustší čáry.
    V menu IDE bych možná volil o něco jemnější ikony
    Možnost vypnout zobrazování čísel řádků programu
    V budoucích verzích by nebylo špatný zobrazovat i pinout vývojových desek s jednoduchým popisem pinů

    To je zatim ode mě vše, ale hlavně držím autorovi při dalším vývoji palce a přeju, aby na tento vývoj našel nějaký volný čas.

    Jardik

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.