Close

Hydroponický skleník

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino Hydroponický skleník

Označeno štítky: ,

  • Toto téma obsahuje celkem 20 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel magic a poslední změna proběhla před 7 roky a 3 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 21)
  • Autor
    Příspěvky
  • #9995
    mamterada
    Účastník

    Ahoj,
    jsem tu nový tak na mě buďte prosím hodní 🙂 S Adruinem nemám vůbec žádné zkušenosti, proto bych rád poprosil zkušenější jestli je reálně možné vytvořit, případně zda to zvládne i amatér, to co jsem si vymyslel.

    Připravuju projekt hydroponického skleníku cca 250 m2 s tím, že by to mělo být celé low cost, jak stavba, tak nějaká automatizace. Na internetu jsou samozřejmě dostupné nějaké již hotové takovéto projekty, proto první otázka zní jestli je lepší si dělat svůj projekt kompletně od začátku nebo je lepší vzít nějaký hotový který se pokoušet rozšířit do vlastních potřeb? Ale popravdě bych měl raději vše ve své režii, tudíž lépe pod kontrolou. Zajímalo by mě také, jestli byste mi doporučili které komponenty by na konkrétní body byly vhodné, případně další rady začátečníkovi.

    Děkuji

    Ve stručnosti co je potřeba:

    měření teploty vzduchu (2x)
    měření vlhkosti vzduchu (2x)
    měření obsahu CO2 ve vzduchu (2x)
    otevírání střešních oken (6x sepnutí motoru)
    spouštění ventilátorů (3x sepnutí ventilátoru)
    rolování bočních stěn (4x sepnutí motoru)

    měření teploty vody v nádrži (2x)
    měření EC vody v nádrži (2x)
    měření spodní hladiny (min) vody v nádrži (2x)
    měření horní hladiny (max) vody v nádrži (2x)
    dopouštění vody (2x sepnutí čerpadla/otevření ventilu)
    dopouštění živin (2x otevření ventilu – nastavení dávky)

    spouštění oběhových čerpadel zalévání (2x)
    spouštění mlžícího zařízení (4x)
    spouštění provzdušňování nádrže (2x)

    ovládání přes GSM
    odesílání dat online na google disk (tabulka)

    #9996
    mamterada
    Účastník

    ještě jsem zapoměl na:

    měření intenzity světla (4x)
    zatažení/odtažení stínění (12x)
    zapnutí/vypnutí osvětlení

    #9997
    magic
    Účastník

    Zdarec, též jsem lama, ale chci řešit něco podobného, tak nebudu zbytečně zakládat nové téma.
    Jen bych to chtěl trochu jiné 😀
    Komunikace ze solárním ostrovním systémem (ať už přímo kontroler na arduinu, nebo jen měření vstupních a výstupních proudů + baterie)
    4x senzor hladiny v nádrži
    2x spínač čerpadla pro zavlažování
    1x senzor deště
    4x senzor vlhkosti půdy
    1x světelný senzor
    2x pohybový senzor
    1x GSM modul

    a možná ještě nějaké další senzory, což asi nebude problém. Program si nejspíše napíšu sám. Začal bych asi tím, že od každého komponentu bych připojil na kontaktní pole, tam si vše otestovat a pak hodil na desku.
    Co bych ale opravdu ocenil je kompletní přehled systému přes web, tzn můžu si někde rozjet webový server, a ARD mi tam bude jen posílat data, nebo jestli má možnost i vlastního webového serveru? + bych ocenil i možnost některé věci třeba online spravovat.
    Je něco takového možné?
    Jinak záměr je udělat si plně automatizovanou zahrádku 😀

    Jsem z BRNA, pokud by se mě někdo chopil a dal třeba tipy co si do začátku pro svou potřebu koupit a hlavně kde, tak bych byl vděčný. Za chvíli je tu JARO a to bych chtěl už systém plně funkční.
    Děkuji

    #9998
    mamterada
    Účastník

    Tak to je super 🙂 ostrovní systém bych v podstatě chtěl taky vytvořit. Jen jsem to nedomýšlel v tuto chvíli tak dalece ve spojení s Adruinem. Z dalšího co by s tím tak tedy souviselo mě napadá monitorování stavu nabití baterie.

    #10000
    magic
    Účastník

    však to do toho chci zahrnout, našel jsem stránky, kde vyrobili AI jako controler, ale bylo to do max 50W panel, to je málo, pokud by nebyla možnost aby spolu komunikovali, preferoval bych aspoň mezičlánky na každou větev + měřič napětí na baterii, z těch informací by pak šel zjistit zbytek.

    #10005
    BlindP
    Účastník

    Ahoj, o hydroponii se nejakou dobu zajímám, tak se trošku rozepíšu..

    mamterada: (co to je za nick? 🙂 ) Pokud nemáš s arduinem, žádné zkušenosti do tak komplikovaného projektu bych se nepouštěl. Je potřeba pochopit základy, podmínky, cykly, psaní vlastních funkcí atd. Low cost skleník bych si představoval trošku jinak.. ten tvůj budeš stavět na marsu? 😀 Na co chceš čidlo Co2? Budeš do skleníku vhánět co2 z lahve? Měření EC taky není úplně triviální, hlavně co se týká elektrod, a měřená hodnota je závislá na teplotě roztoku. A co PH? To mi přijde důležitější. Při špatném ph jsou některé živiny pro rostliny nedostupné… Jaké hodláš používat hnojiva? Mám dobré zkušenosti z GH , pokud to namícháš podle jejich tabulek, EC krásně drží, roztok se nekazí. Jakou pěstební techniku hodláš použít? NFT – čerpadla běží pořád, Ebb&Flow – interval napouštění se odvíjí podle okolní teploty, záleží taky na pěstebním médiu.. Tohle je potřeba si napřed ujasnit.

    Komponenty
    Hlavní deska – arduino mega – https://www.arduino.cc/en/Main/arduinoBoardMega
    Měření teploty/vlhkosti třeba dht – http://www.instructables.com/id/How-to-use-DHT-22-sensor-Arduino-Tutorial/
    Výstupy – http://www.instructables.com/answers/How-do-you-use-this-relay-module/
    Teplota vody – http://www.instructables.com/id/Temperature-with-DS18B20/
    Nějaké plováky, solenoid, fotoodpory, 12V zdroj. Na gsm bych se vykašlal.
    Ph – https://www.sparkfun.com/products/10972

    Asi bych začal měřením teploty -> větrání, měření int. světla -> zatažení rolet, spouštění čerpadel, doplnění -> kontrola plováku. Rozepiš si to na papír, rozděl na menší funkční celky a ty pak programuj-oživuj zvlášť. Uvidíš jak ti to půjde 🙂

    magic: ohledně toho webu – https://bastlirna.hwkitchen.cz/programovani-webovych-rozhrani-pro-arduino/

    Přeji hodně štěstí, úspěchů a pevné nervy zahradníci. 😉
    BP

    #10013
    magic
    Účastník

    Zdar, díky za odpověď.
    Ty máš nějakou zkušenost s GSM modulem? chtěl bych mít přehled o systému odkudkoliv a mít možnost do něj i zasáhnout (né že by to byla nutnost, ale baví mě to).
    Popř. jaký projekt máš vybudovaný ty?

    #10014
    magic
    Účastník

    to BlindP: ještě k tomu webu, dívám se, že ze stany AI (Arduino) se na začátku kódu nejspíše vybírá rozhraní, přes které má komunikovat. Pokud připojím BT modul, či Wifi modul (AP z telefonu) tak ten bude mít předpokládám vlastní údaje, pak zadám tedy ty?
    jinak takto se dá nastavit základní deska „Arduino Mega“ nebo potřebuji ještě něco k ní? Díky

    #10018
    mamterada
    Účastník

    BlindP: díky za reakci 🙂 Mamterada je značka marmelád a džemů co vyrábí přítelkyně 🙂 v podstatě proto chci dělat ten skleník (skleníky) na svoji vlastní produkci (jahody, možná borůvky). Low Cost v porovnání s komerčníma nabídkama to rozhodně je, v této velikosti se pohybují skleníky v řádech nižších milionů Kč, já mám v projektu skleníku 240 m2 kalkulaci cca 130tis. Kč za stavbu a cca 100tis. Kč za vybavení (včetně sadby).
    Co se týká měření CO2, tak bych to chtěl zahrnout kvůli oddělené části kde by se pěstovaly houby které CO2 produkují. Na měření PH jsem v popisu pozapoměl, bylo to sepisované narychlo, díky za připomenutí 🙂 Rozdělím to na jednotlivé částí a případně pak nahraju i nějaký obrázek. Co se týká ovládání přes GSM/web app, především z důvodu kontroly v době „údržbového“ režimu, kdy nebude potřeba sklízet produkce, tak nechci jezdit na denní „obhlídku“ pokud to nebude nutné a chci to řešit na dálku.

    Trochu zbožným přáním bylo, že se tady nějaký profík vyprsí s již hotovým řešením hydroponického skleníku a řekne na, tady to máš 😀

    Ještě k tomu, že bych se do toho jako laik neměl radši pouštět… vím že je tu sekce nabídka práce, ale napíšu to tady spíš jen informačně, kolik si zkušený uživatel který by s tím neměl problém za takovýto projekt zhruba může účtovat? Případně bych zvážil i tuto variantu zadat to jako zakázku…

    Díky za info

    #10020
    darira
    Účastník

    Pokud by jsi chtěl takový „základ“, který zvládá 3,2″LCD s dotykovým ovládáním, RTC, 2x měření teploty přes DS18B20 (lze rozšířit), DHT22 (vlhkost + teplota), ovládání 10x relé (některé jsou ovládány dle nastaveného času), výstup na PWM modul PCA9685, tranzistorové ovládání 0-12V (2x ventilace, 2x 12V motorky pro dávkování hnojiva) můžu se podělit. Nějak to pomalu pořád upravuji, jak je čas. Ještě to pořád není u konce. Taky tomu moc nerozumím, jsem taky laik. Ph sondu jsem zprovozňoval nedávno. Použil jsem
    http://arduino-shop.cz/arduino-vstupni-periferie/1250-tekute-ph-hodnota-detekce-detekovat-senzor-modul-monitorovani-ovladani-pro-arduino-1459105294.html
    (samozřejmě ze zahraničí za jiné peníze). Zatím je problém se stabilitou měření, mám připravený kelmanův softvarový filtr pro „vyčištění“ signálu. Je to pro jinou aplikaci, ale stačí si přepsat texty a vytvořit novou grafiku a je to použitelný určitě i pro skleník (s úpravou nějakých podmínek atd, musel by jsi to předělat). Pro MEGU 2560 mám vytvořený shield, aby to nebylo v univerzálním nepájivém poli. Ten web se mě bohužel zatím nepodařilo rozjet s knihovnami které používám. Samostatně mě to jelo. Takže s webem bych potřeboval pomoct.

    #10038
    BlindP
    Účastník

    magic: gsm nepoužívám, nepotřebuji to, je to drahý. Ohledně wifi – https://www.arduino.cc/en/Guide/ArduinoWiFiShield .
    bluetooth – https://create.arduino.cc/projecthub/user206876468/arduino-bluetooth-basic-tutorial-d8b737 . Ještě je možnost použití arduino+rpi, připojení přes usb a na rpičku číst/zapisovat data pomocí python skriptu do databáze. Máš potom volný ruce, jde udělat hezký rozhraní pomocí webserveru+php nebo prostředí processing. Ještě jsem zapomněl na arduino yun – https://www.youtube.com/watch?v=ivQ1HBOPDhM .
    Jinak ohledně mého systému je to tak, že nemám možnost postavit skleník, vše se odehrává na balkoně a na to stačí spínací hodiny do zásuvky 🙂 Ale kdybych stavěl něco komplexního na arduinu tak web servery, wifi bych řešil až jako poslední. K logování bohatě postačí sd karta.

    mamterada: no nečekej že ti to někdo napíše za víkend a jen tak předá. 🙂 Kdyby šlo o větrání podle teploty, spínání čerpadel prosím, ale ty chceš něco trošku složitějšího. 🙂 Ono se nám tady poslední dobou rozmohl takový nešvar… 🙂 (a to neber vůbec osobně), lidi si nakoupí na ebay komponenty a pak chtějí aby jim to někdo rozchodil. O tom by imho arduino být nemělo, je to především o bastlení, zkoušení a poučení se z vlastních chyb. Prostě arduino mě zajímá, tak si pořídím startkit začnu od základů a postupně přejdu ke složitějším věcem. Kolik si říct za takový projekt? 30-50tis? Ale jsem rád, že se tu objevil takový projekt (a že nejde o pěstování konopí), hydroponie je zajímavá a efektivní metoda.
    BP

    #10055
    magic
    Účastník

    To : Darira
    Zdar, mě by možná tvůj kód docela pomohl, můžeš prosím dát nějak k dispozici.
    Díky

    #10058
    mamterada
    Účastník

    Darira: to zní super, určitě by mi to do začátku pomohlo, samozřejmě se pak pochlubím co z toho ve finále vzniklo 🙂 tak jestli to máš někde ke shlédnutí, případně jestli můžu poprosit kontakt na mail honza@mamterada.cz Moc díky!

    BlindP: jasný to jsem psal s nadsázkou, že by to tady měl už někdo hotový a jen mi to dal k dispozici 🙂 jinak co se týká Arduina tak sice začínám ale mám vystudovanej slaboproud, takže mi to téma není úplně cizí 🙂 ideální je když tě něco tlačí (termín, partnerka…) a pak se většinou dílo vydaří. Samozřejmě bych nechtěl vymýšlet už vymyšlené, proto jsem oslovil tady na fóru, protože častokrát nějaká „nepodstatná“ informace je ve finále dost důležitá.
    Když se Arduino osvědčí, tak mám několik dalších projektů kde by se dalo dobře využít 🙂 třeba se pak vám něco z toho taky bude hodit. V podstatě bych chtěl automatizovat malou farmičku… rybníček s vodní elektrárnou, větrná a solární elektrárna, ovce, sad, včely… no a teď začínám skleníkama 🙂 je to běh na dlouhou trať jak ve výrobě tak ve výstavbě.

    #10067
    darira
    Účastník

    magic + mamterada:

    Ahoj, vykradl jsem projekty co se dají sehnat na netu. Základ je v iAqua.
    http://www.plantedtank.net/forums/20-diy/677265-iaqua-my-touch-interface-aquarium-controller-arduino.html

    V základu je pomalé načítání raw grafiky, atd. Tak jsem upravoval tento kód. Je to určené pro akvárium, ale snad Vám to pomůže. Nemusíte řešit projekt úplně od nuly. Já jsem na tom pochopil dost věcí, které bych sám asi nedal. O víkendu se k tomu snad dostanu, tak ti pošlu kód a knihovny (pokud budeš chtít můžu i návrh tištáku pro zapojení). Už mě nebavilo to třetímu známému vysvětlovat co má jak zapojit, tak jsem začal psát postup (příloha).
    http://leteckaposta.cz/812799333

    #10068
    magic
    Účastník

    super díky.., když vidím ten několikastránkový kód, tak je to teda masakr 😀 sám se na to úplně necítím
    takže kdyby se našel adept z Brna, co má taky nějaké znalosti a chce něco podobného stavět.., tak můžeme dát hlavy dohromady.
    Jinak dáte tip na nějaký solidní editor co se dá nainstalovat na Win, a má jak grafickou návrhovou část včetně modulů, tak kompletní test programu, jako třeba : https://circuits.io/circuits

    díky

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 21)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.