Close

Komunikace IDE s Pro Mini přes FTDI232

Úvodní stránka Fórum Hardware Arduino Komunikace IDE s Pro Mini přes FTDI232

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel celeron a poslední změna proběhla před 6 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Autor
    Příspěvky
  • #11781
    celeron
    Účastník

    Ahoj!
    Jsem tu nový a spíš uživatel než programátor. Pár věcí s Arduinem jsem již zprovoznil, třeba 3D tiskárnu s Mega 2560, CNC router MPCNC s Mega 2560 a CNC frézku s Uno a CNC shield.
    Nyní se pokouším pro CNC frézku zplodit ovládací panel na Mini Pro 328, který po stisku klávesy na klávesnici 4×4 generuje G-kódy na posuvy os x y z , zapíná vřeteno a pod přes TTL RS232.
    Je to podle tohodle projektu Pořídil jsem si HW viz příloha. Propojil jsem je přes TTL RS232 konektory s vyštípnutým pinem CTS. Mini Pro i převodník je 5V.
    Hned při prvním pokusu o nahrání programu to skončilo chybou sériový komunikace.
    „avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding“
    Při několika opakovaných pokusech jsem si všiml, že pokaždé jinak dlouho blikají dvě zelené ledky na převodníku. Asi při čtvrtém pokusu se nahrání programu podařilo. Zapnul jsem v IDE sériový monitor a po stisku kláves posuvů vše chodí jak má, G-kódy jednotlivých kláves jsou v IDE monitoru monitoru správné a i frézka po připojení přes RX a TX na ně reaguje jak má.
    Bohužel, stále trvá problém pokud chci nahrát jakejkoliv program přes převodník do Mini Pro. Povede se to jen zcela náhodně, někdy až na desátý pokus. USB kabel 80 cm je tlustý od USB HDD s posilovacím USB napájením. Zkoušel jsem i kratší s posílením cca 35 cm, stále stejné.
    Když vyměním Mini Pro za jiný dva kusy a převodník za jiný stejného typu, je to stále stejný. Zkusil jsem blokovat VCC proti GND na obou deskách elytem 100M/16V, zase žádná změna. Zkusil jsem rozdělit napájení,(s nezapojeným pinem VCC na TTL RS232) převodník z USB a Mini Pro z externího zdroje 9V přes pin RAW a zase stejný.
    Jediný, co jsem vypozoroval je to, že když uvolním reset tlačítko v tom samém okamžiku co odklapnu „nahrát“ v IDE, tak se úspěšnost zlepší tak na 1 dobrý, 2 špatný. Nemůže být něco špatně kolem kondíkovýho resetu ze signálu DTR?
    Už si nevím rady co s tím dělat. Nesetkal jste se s tímhle problémem někdo?
    Děkuji předem za případnou pomoc.
    Jirka

Aktuálně je na stránce zobrazen 1 příspěvek (celkem z 1)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.