Close

UNO jako programátor

Úvodní stránka Fórum Vaše projekty Arduino UNO jako programátor

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Jerry a poslední změna proběhla před 7 roky a 2 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #9855
    Jerry
    Účastník

    Prosím jak jde použít deska UNO jako programátor čipů ve vlastní patici. Přes dráty není problém ale v patici mi to jiný čipy neprogramuje a originál zase jinde nefunguje. Myslím že to bude vnitřním a vnějším oscilátorem. Na netu jsem marně nebo špatně hledal a už si nevím rady. Co kde přepnout v IDE aby se z UNa stal seriový převodník (programátor) ? Díky

    #9858
    BlindP
    Účastník
    #9859
    posjirka
    Účastník

    arduino může ungovat jako programator, ale ne tak, že vyhodiš původní procesor a dáš tam prázdný. Tak to opravdu nefunguje. Procesor má v e funkci arduina nahraný bootloader, který jej částečně řídí včetně progromování přes UART.
    Stnadardně se totiž programuje přes ISP port a to ej to co ti dal BlindP.
    To že originální čip dáš jinam bez oscilátou ti samozřejmě způsobí, že nebude fungovat. Každý procesor má tzv. fuse, které nastavují spoustu parametrů a jeden z nich je i jaký oscilátor se má použít a na jaké frekvenci. Ty „bez krystalu“ používají interní oscilátor , ael nejde odpojit krystal a čekat, že to bdeu fungovat. Bez přenastavení fuse to opravdu nejde.
    Pořádně prostuduj ten první odkaz od BlindP a vyzkoušej … na tohle téma najdeš i pár vláken co se ptali jiní před tebou . hledat, hledat, zkoušet a hledat 🙂

    #9860
    Jerry
    Účastník

    Programovat čipy přes dráty je v pohodě v tom problém nemám. Mě šlo o to jestli by nešla použít deska UNO s paticí jako programátor abych to nemusel pořád předrátovávat. Někdo mě mistifikoval, že to jde proto se po tom pídím. Pokud nejde nedá se nic dělat. Díky.

    #9861
    posjirka
    Účastník

    a napadlo tě třeba udělat si programovací shield?
    Já jsem jeden navrhoval pro děti do kroužku elektro. Programoval
    ATTINY rady 85
    Atmega 328P
    měl slave ISP port pro přímé programování jiných desek
    signalizaci TEST, HEART, PROG. ERROR.
    Bohužel ho mám v PCB EXPRESS.

    #9865
    Jerry
    Účastník

    To já si poradím jen jsem myslel že se to zjednodušší. Díky

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.