Close

krkstex

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Řízení kotle s akumulací #17990
    krkstex
    Účastník

    Dobrý den,
    Euroster ototo řeší.
    Nakonec jsem našel řešení kde jsem schopen.
    Rapsberry Pi, a programovaná přes rexcontrols.cz

    Pomalu se blížím cíly. Monitorování teplot, termosty a řízení oběhového čerpadla a nabíjní bojleru už funguje. Zbývá kotel.

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #10662
    krkstex
    Účastník

    V příloze je program ( řídící logika) pro Xlogic. Software volně ke stažení. Hodnoty pro jednotlivé akce jsou ve °C, ikdyž jim elektrické veličiny neodpovídají, ale bylo to pro mě přehlednější pro představu co se děje. Nejsem si jistý správností všech kroků logiky ( např. přechod kotle z teplé rezervy do činnosti při nabitých nádržích a požadavku na teplo ať už z bojleru,nebo z topení).
    Řízení kotle navrhuji proto, že mi nevyhovují aktuální řídící systémy – max. provozní teplota kotle, řízení otáček ventilátoru, spolupráce s dalším zdrojem tepla, …

    Stále jsem nenakoupil „hardware“ proto jsem tak zvědavý na zapojení a další detaily. Rád bych se do toho pustil co nejdříve. Širší možnosti automatizace domu, jsou lákavé.

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #10660
    krkstex
    Účastník

    To zní moc zajímavě. Arduina se trochu bojím ( programování a připojování vstupů).Bylo by troufalé požádat o schéma a kód? Třeba se odvážím. Předělávat se nebojím, ale začína t na zelené louce …
    Můžu dodat program pro Xlogic, nebo Siemens Logo – na inspiraci logiky.

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #10366
    krkstex
    Účastník

    Dobrý den,
    co se týče Eurosteru tak mám kotel Atmos a ten má také odtahový ventilátor a je to OK.
    V konstrukci řízení kotle jsem už postoupil. Zvolil jsem jinou platformu než Arduino ( Siemens Logo). Finišuji s programováním a pořád sháním někoho, kdo by mi pomohl se zbastlením čidel. Vím jaká čidla použít, ale nevím jak je pořádně zapojit a uchodit.

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #7705
    krkstex
    Účastník

    Dobré odpoledne,
    už je čas na řešení?

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #7252
    krkstex
    Účastník

    Ok, počkám na další instrukce 🙂

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #7243
    krkstex
    Účastník

    Jaký by měl být další postup? Nejsem příliš zkušený ve vývoji.

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #7042
    krkstex
    Účastník

    Současné řešení je primitivní – termostaty z Ebay a pár relátek a jedna chytřejší krabička, vzájemně propojené a odstavitelné pomocí přepínačů.
    Takže pro nové řešení znám jen logiku, potřebné měřící rozsahy a regulační zásahy. Případně potenciální možnosti rozšíření o ekvitermní řízení, nutné výstupy pro automatické kotle a ovládání dalších zdrojů. HW asi nepoužitelný.

    Používám:
    http://www.ebay.com/itm/NEW-50-110-c-DC-12V-Digital-Thermostat-Cooling-Heating-Temperature-Controller-/401031203498?hash=item5d5f528aaa:g:QlcAAOSwrx5UW5LO
    Na ochranu proti přetopení a odstavení čerpadla terciálního okruhu, při nízké teplotě v sekundárním okruhu

    V kombinaci s 12 polohovm přepínačem a 12 čidly:
    http://www.ebay.com/itm/Digital-Temperature-Controller-Thermostat-30-300-w-Sensor-12V-24V-110V-220V-/271713404031?var=&hash=item3f4361847f:m:mVYjiKaS9q4rP8L8kZIjH8A
    na zobrazování teplot v systému

    Monitoring teploty spalin a přechod ze stavu zátop do topení (překročení určité teploty spalin) odstavování kotlového čerpadla při vyhasnutí

    http://www.ebay.com/itm/Digital-PID-Temperature-Controller-Thermostat-2M-K-Type-Probe-25A-SSR-Heat-Sink-/291719957425?hash=item43ebdd4bb1:g:QQ4AAOSwJQdW9jmZ

    Řízení nabíjení bojleru:
    http://www.regulus.cz/cz/regulator-ur1

    A pro řízení výkonu kotle ( otáček ventilátoru) v režimu topení:
    http://www.logitron.cz/data/user-content/dokumenty/navody/toptermostat/CZ/euroster-11W.pdf

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #7031
    krkstex
    Účastník

    Co se týče platformy nechám věc na odbornících. Logiku umím dát dohromady, ale programování neumím.
    Jsem z Plzně, takže komunikace spíš přes mail, skype apod.
    Primárně hledám řešení pro sebe, ale myslím, že by bylo možné řešení zpeněžit na trhu. Když jsem koupil kotel hledal jsem řídící jednotky a upřímně to co se prodává je vlastně velmi primitivní, bez vetšího přesahu mimo kotelnu. Originální příslušenství ke kotlům Atmosje drahé a “ hloupé“.
    Nejsem si úplně jistý směrováním na Amit přínos. Nejspíš nedostatek mých informací.
    Během zimy jsem si zkutil pomocí relátek a dalších věcí jednoduchou verzi řízení kotle spolu s ovládacím panelem. Tam jsou nějaké bezp. prvky i ruční ovládání. Můžu úposlat fotky.

    Nebráním se být součástí většího projektu. Pokud to bude využitelné i pro moje potřeby. Myslel jsem při přemýšlení i nad zapínáním 2. zdroje ( plynový kotel) a na další věci.

    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #6988
    krkstex
    Účastník

    Vezmu popis nejprve trochu ze široka, aby bylo rozumnět.
    Jedná se o řízení systému kde je kotel, s ventilátorem, akumulační nádoby, bojler na TUV a okruh vlastního topení.
    Systém topení má 3 okruhy.
    Primární – kde kotlové čerpadlo (prvek Ladomat – obsahuje čerpadlo a rozdělovací prvek) pouze odebírá teplou vodu z výstupu a vrací ji na vstup kotle.
    Sekundární okruh je mechanicky (přes Ladomat) připojován k primárnímu, pokud se teplota na výstupu z kotle dostane nad určitou teplotu. Na tomto okruhu jsou akumulační nádrže, bojler na TUV a čerpadlo terciálního okruhu ( vlastní topení s radiátory).
    Terciální okruh – okruh vlastních radiátorů, kde je oběhové čerpadlo řízené prostorovým termostatem v místnosti.

    U kotle se sledují hodnoty teploty spalin 0-400 °C a teplota výstupní vody. Řídí se zapínání a vypínání kotlového čerpadla – aby se kotel po natopení nádob z nich zpětně nedohříval a zároveň se maximálně využilo zbytkového tepla; řídí se otáčky ventilátoru – regulace výkonu kotle otáčkami ventilátoru a udržení teploty spalin v určitém rozmezí .

    Akumulační nádrže – u nich se sleduje teplota na 6 místech ( v různých výškách) – z toho lze usuzovat na míru nabití nádoba tudíž potřebu výkonu kotle.

    Bojler na TUV – sleduje se teplota v bojleru a v sekundárním okruhu. Pokud je v sekundárním okruhu vyšší teplota než v bojleru zapne se čerpadlo, které nabíjí bojler.

    Čerpadlo terciálního okruhu – ochranná funkce – ikdyž není požadavek na topení do domu od prostorového termostatu, ale teplota v kotli a v nádržích se blíží teplotě varu, tak čerpadlo běží, aby se teplo odvádělo do domu.

    Schéma topení pro představu je v příloze.

    Vlastní cyklus topení má fáze:
    Zátop – nízká teplota v primárním okruhu, nárůst teploty spalin – kotlové čerpadlo pomáhá prohřát kotel, ventilátor běží na 100%
    Topení – kotel běží – stabilní teplota výstupní vody (díky Ladomatu cca. 75°C), udržování teploty spalin řízením otáček ventilátoru v určitém rozmezí – topení do terciálního okruhu, nabíjení bojleru a ukládání do ak. nádrží.
    Teplá rezerva – bojler nabitý, dům odebírá občas, nádrže se blíží natopení – palivo žhne, vnetilátor stojí, teplota v primárním i sekundárním okruhu vč. nádob podobná
    Chladnutí – teplota v primárním okruhu klesá a ani ventilátor již nedokáže teplotu udržet na úrovni zbytku systému – využívání odběru z primárního okruhu do terciálního – využití zbytkového tepla – teplota požadovaná pro terciální okruh je nižší než teplota dodávaná primárním okruhem – šetření energie z nádob
    Vyhasnutí – ventilátor není schopen dostat teplotu kotle nad teplotu, kdy se primární okruh mechanicky připojuje k sekundárnímu ( využívání zbytkového tepla) – odstavení ventilátoru i kotlového čerpadla.

    Snad je obecné zadání srozumitelné. Klidně se doptejte. Vzhledem ke zkušenostem s topením s touto soustavou jsou pro mě některé věci jasné,ale bez této zkušenosti mohou být souvislosti nejasné.

    Attachments:
    odpověď na: Řízení kotle s akumulací #6908
    krkstex
    Účastník

    Je úplně jedno na čem to poběží. Arduino mi přišlo jako levná platforma.

    odpověď na: Vhodnost řešení #5026
    krkstex
    Účastník

    Otázka byla ke controlinu.

    odpověď na: Vhodnost řešení #5025
    krkstex
    Účastník

    Díky za odpověď. Chápu správně, že programování bude stejné jako v případě arduina? Jsem opravdový zelenáč, proto bude další otázka asi podivná. Šlo by v rámci programu připojit malý display a několik tlačítek, která budou pomáhat ovládat při běhu?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)