Close

Rekonstrukce starého kávovaru pomocí Arduina

Kávovar po opravě

Novozélanďan Rhys Goodwin na svém blogu zveřejnil fotografie jeho několikaletého projektu, na jehož počátku byla pouze snaha o repasování starého italského kávovaru Brasilia. Jak ale sám autor přiznává, projekt se, stejně jako většina ostatních, trochu vymkl kontrole.

Autor píše o kávovaru:

Brasilia je jednoduchý kávovar s jedním 300ml bojlerem a třísměrným elektromagnetickým ventilem. K měření teploty je použit bimetalový termostat, který způsobuje, že teplota vody výrazně kolísá. Můj model nemá žádnou mikroprocesorovou jednotku a je ovládaný pouze analogově. K ovládání slouží pouze tlačítka na přední straně kávovaru a k nastavování teploty je použit termostat.

Brzy poté, co autor začal s opravami kávovaru, uvědomil si, že by bylo vhodné přidat nějakou ovládací jednotku, která by udržovala konstantní teplotu. Výslednou chuť kávy totiž ovlivňuje celá řada veličin, kdy konstantní teplota vody při extrakci je jednou z nejdůležitějších. V té době také Rhys objevoval Arduino, takže vhodnou ovládací jednotku měl po ruce.

Říkal jsem si, proč bych nemohl vzít výstupy všech těch tlačítek na předním panelu a přivést je na Arduino. Pak bych mohl vše ovládat pomocí software a polovodičových relátek (SSR) – od kompresoru, přes bojler až po ventil.

Níže můžete vidět několik fotografií projektu.

Kávovar před opravou

Kávovar před opravou

Vnitřnosti kávovaru před opravou

Vnitřnosti kávovaru před opravou

Detail nové ovládací jednotky

Detail nové ovládací jednotky

Vnitřnosti kávovaru po opravě

Vnitřnosti kávovaru po opravě

Kávovar po opravě

Kávovar po opravě

Spoustu dalších fotografií naleznete na stránce projektu.

Děkujeme autorovi za svolení publikovat fotografie.

Zbyšek Voda

Zbyšek Voda

Už nějaký čas se zajímám o věci kolem Internetu věcí a otevřeného hardware a software. Tak jsem se také v roce 2010 dostal k Arduinu, pro které dodnes programuji a taky píšu články o práci s ním. Baví mě vymýšlet, jak staré věci používat novým způsobem.
Zbyšek Voda

Napsat komentář